Dünya Üzerindeki İlginç Meslekler

18 Temmuz 2022 • GenelDünya Üzerindeki İlginç Meslekler için yorumlar kapalı881

Bütün meslekler kendi içlerinde özel becerilere ve çabaya ihtiyaç duyarlar. Her mesleğin zorlukları vardır ve tercih edilebilirliği kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Çocukluk yıllarında, büyüyünce ne olmak istediğinizi hayal ederken aklınızdan geçen bir sürü meslek olmuştur ve hatta bunlar sık sık değişmiş de olabilirler. Belki yıllarca istikrarlı bir şekilde tek bir mesleğin hayalini kurup, büyüdüğünde de bu hayali gerçekleştirenler de olabilir. Meslek seçiminde genellikle kişisel beceriler, duygusal motivasyonlar ve kariyer hedefleri ön planda tutulur. Kimi zaman da belki de hiç aklınıza gelmeyecek bir meslek ile yollarınız kesişir ve hayatınızın işi olduğunun farkına varabilirsiniz. Ama bazıları var ki onlar, dünyanın en ilginç mesleklerine sahipler. Çok azı böyle bir işi yapmayı hayal etmiş, hatta bazılarının bu işlerin varlığından dahi haberi olmamış olabilir. Aşağıda derlediğimiz marjinal meslekler, sizleri bir hayli şaşırtacak!

Profesyonel Uykucu

Adından da belli olduğu gibi, eğer profesyonel uykucuysanız yapmanız gereken tek şey uyumak. İlk bakışta doğruluğuna inanmayacağınız bu ilginç meslek gerçekten dünyanın pek çok ülkesinde icra ediliyor. Kim işinin tatlı bir uyku uyumak olmasını istemez ki? Çalışırken, bazen yarım saat ara verip uyumak isteyenlerin sayısı oldukça fazladır. Bu kişileri profesyonel yapan beceri ise her yerde ve koşulda derin derin uyuyabiliyor olmaları. Elbette her yerde ve her koşulda denilmesinin bir sebebi var. Bu işteki amaç aslında bilime hizmet etmek. Uyku anındaki beyin fonksiyonlarının, beden hareketlerinin gözlemlenebilmesi için profesyonel uykucular aslında bir deneyde görev alıyorlar. Bazen bir otel odasında bazen ise hastane, vücutlarındaki çeşitli yerlere bağlanan cihazlar ile uyuyabilmeleri gerekiyor. Böyle düşününce o kadar da kolay bir iş olmadığı anlaşılıyor. Oldukça rahatsız olsalar dahi uyumaları gerekiyor. Bilim inanları bu profesyonel uykucular sayesinde uyku bozukluklarının sebeplerine dair araştırmalar yaparak, bulgular ortaya koyabiliyorlar.

Yolcu İticiler

Yolcu iticilik az bilinen meslekler arasında yer alıyor. Mesleğin orijinal adı Oshiya.

Genellikle Çin, Japonya ve Tokyo gibi nüfusu fazla olan yerlerde icra edilen bir meslek. Bu ülkelerde raylı toplu taşıma sistemleri oldukça gelişmiş ve çok fazla insan tarafından kullanılmakta. Ama insan kalabalığına yetişmek mümkün değil. Günün her saati metrolar, adeta tıklım tıkış insanlarla doluyor. Kulağa komik gelse de aslında oldukça zor ve tehlikeli bir iş. Yolcu iticiler, toplu taşımanın en çok kullanıldığı saatlerde kapıların önünde durarak, dışarda kalan insanları trenin içine sığdırmaya çalışıyorlar. Başta da söylediğimiz gibi, tuhaf duran bu işin oldukça kritik noktaları var. Görevlerini hiçbir insana zarar gelmeyecek şekilde yapmak zorundalar. Ama aynı zamanda da trenin maksimum insan kapasitesine ulaşmasını sağlamaya çalışıyorlar. Rahatsız edici bir yanı olsa da yüksek nüfuslu ülkelerde bu işi yapacak birine ihtiyaç duyuluyor.

Profesyonel Yas Tutucular

Sırada epey iç karartıcı olmasında rağmen yine de tercih edilen bir meslek var. Bu meslek ilk olarak Tayvan’da 1970’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Cenazelerde şehir dışında bulunan ve törene katılamayan aile yakınlarının yerini doldurabilmek için yas tutuculara ihtiyaç duyulmuştur. Peki yas tutuculuk nedir? Profesyonel yas tutucuların görevi, cenazelerde ağlayıp ağıtlar yakarak törenin coşkusunu yükseltmek. Bir cenaze için coşkuyu yükseltme isteği pek çok kültürde garip karşılanabilir. Ama bazı yerel inanışlara göre, ölen birinin arkasından ne kadar çok acı çekildiğini göstermek o kişiye duyulan saygı ile doğru orantılıdır. Elbette bu bir rol, ancak yas tutucu rolünü gerçekçi ve samimi bir şekilde oynamak zorunda. Psikolojik olarak yükü ağır olan bu işin günümüzde yaygınlığı azalmış durumda. Yine de bir zamanlar insanların para karşılığı yaptığı en tuhaf meslekler arasında yer alıyor.

Canlı Heykel Sanatı

Bir sanat performansı olan canlı heykeller, etkinliklerde dikkat çekmesi sebebiyle tanıtım aracı olarak görev yapıyorlar. Bir diğer adıyla hareketsiz durma sanatı olarak da bilinen meslek, fiziksel açıdan çok zorlayıcı bir iş. Saatlerce aynı pozisyonda hiç kıpırdamadan adeta cansız bir heykel gibi durarak, performanslarının inandırıcılığını zirveye taşıyorlar. Hava koşulları bir yandan, meraklı bakışların dikkat dağıtıcılığı diğer yandan onları etkiliyor. Öte yandan bir de heykel görünümü alabilmek için, kilolarca ağırlıktaki beden makyajını taşımak zorundalar. Ama günün sonunda herkesin hayrete düştüğü bu sanat performansını şevkle icra ediyorlar.

Bisiklet Kurtarıcıları

Hollanda’nın Amsterdam şehrinde, ihtiyaçtan doğan yaygın bir meslektir. Şehirde ulaşım sağlamanın en çok tercih edilen yolu bisikletler. Hem sağlık hem çevre kirliliği için oldukça iyi bir seçim. Ancak elbette bu talebin de doğurduğu bazı olumsuz sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Yıl içinde belirsiz sebeplerden dolayı bazı bisikletler kanala düşüyor. Bisiklet kurtarıcıları işte tam bu noktada devreye girerek, bisikletleri kanaldan kurtarıyor. Özel ekipmanlarla gerçekleştirilen kurtarma işinden sonra, bisikletler bakım ve onarımdan geçerek tekrar kullanılabilir hale getiriliyor. Bisikletle ulaşımın sürdürülebilir olması açısından oldukça gerekli bir meslek gibi görünüyor.

 

Benzer İçerikler

Comments are closed.