Kariyer Gelişimi: En İyi İş Bulma ve Kariyer İpuçları

19 Nisan 2023 • GenelKariyer Gelişimi: En İyi İş Bulma ve Kariyer İpuçları için yorumlar kapalı925

Yeni mezun olarak iş aramanız ya da iş değiştirmek istemeniz fark etmeksizin kariyerinizde ilerlemeniz için ideal işi bulmak zorlu bir süreç olabilir. Sıfırdan başlamak için öncelikle alanınızla ilgili staj yapmanız gerekir. Bu da nüfus yoğunluğu, sınırlı açık pozisyonlar ve daha pek çok değişken nedeniyle bir hayli zordur. Eğer deneyiminiz varsa süreç daha kolay ilerleyebilir. Ancak ne olursa olsun ne istediğinizi bilmeniz, becerilerinizi geliştirmeniz ve bu becerileri iş verenlere doğru bir şekilde aktarabilmeniz iyi bir kariyer ve iş için oldukça önemlidir. Çünkü kariyer basamakları alanınıza duyduğunuz ilgi, bilgi birikimi ve gözlem yeteneğinizle çok daha kolay çıkılabilir. Bu nedenle yeni bir iş başvurusunda bulunmadan önce yeni bir pozisyonda tam olarak ne aradığınızı düşünebilir ve bu arayışınızda size yardımcı olabilecek kişilerle iletişim kurabilirsiniz. Böylece işin sizin için uygunluğunu öğrenebilir ve CV’nizin yeterli olup olmadığını daha kolay görebilirsiniz. İş bulma süreçleri sektöre ve tecrübenize göre değişkenlik gösterse de siz de bu kariyer ipuçlarından yararlanarak hedefinize daha kolay ulaşabilirsiniz.

Becerilerinizin Farkında Olun

İş arama sürecinde kişisel özelliklerinizi ve becerilerinizi anlamak çok önemlidir. Mevcut pozisyonunuzda neler öğrendiniz, güçlü yönleriniz neler ve hala üzerinde çalışmanız gereken neler var? Ne tür bir pozisyonu tercih edersiniz ve hangi kuruluşlar sahip olduğunuz becerileri arıyor? Bu soruları düşünerek, yeni bir işte ne aradığınızı bir işe alım organizasyonu veya potansiyel bir işverenle yapacağınız görüşmede net bir şekilde belirtebilirsiniz.

Becerilerinizi anlamak, kendinizi yeni bir işverene uygun şekilde sunmanıza da yardımcı olacaktır. Örneğin, aynı eğitime sahip birine kıyasla hangi benzersiz becerilere sahip olduğunuzu belirtebilmeniz önemlidir.

Network Oluşturun

Alanınızdaki geniş bir ağ, yalnızca ‘gizli’ iş piyasasına erişmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda diğer adaylara göre size önemli bir avantaj da sunar. Yeni bir pozisyon arayışınızda veya kariyer basamaklarında bir sonraki adımda size yardımcı olabilecek tüm insanları ağınıza dahil edin. Bu eski ve şimdiki iş arkadaşları, amirler ve arkadaşlar olabilir. Ayrıca, LinkedIn gibi web sitelerini kullanarak ağınızı genişletebilirsiniz. Ancak çevrimiçi ağlara fazla bağımlı hale gelmediğinizden emin olmanız da önemlidir.

Tüm İş Olanaklarını Değerlendirin

Hangi iş ilanlarının çalışmak istediğiniz sektöre odaklandığını öğrenin ve açık pozisyon için aranan kriterleri görüntüleyin. Birçok web sitesi, işverenlerin görmesi için özgeçmişinizi yüklemenize de izin verir. Ayrıca çoğu şirketin web sayfasında kariyer bölümü bulunur ve genellikle açık pozisyonlarla birlikte CV gönderebileceğiniz “bizimle çalışmak ister misiniz?” kutucuğu yer alır. Bununla birlikte genel iş arama platformlarında ise arama kriterlerinize uyan yeni açık pozisyonlar çevrimiçi olarak yayınlandığında, herhangi bir yükümlülük altına girmeden iş uyarıları alacağınız bir hesap oluşturabilmeniz mümkündür.

Keyif Aldığınız İşi Yapmaya Çalışın

Gerçekten zevk aldığınız bir işe sahip olmak kolay değildir. Çünkü pek çok kişi iyi bir kariyer planına sahip olmadığı için muhtemelen sevmediği veya kendisine uymayan bir işte çalışır. Unutmamanız gereken ise hayatınızın büyük bir kısmının işte geçiyor olmasıdır. Bu nedenle işinizden memnun değilseniz bu durum özel hayatınızı da olumsuz yönde etkileyecektir. Daha iyi bir kariyer hedefleyerek başka pozisyonları değerlendirebilirsiniz. Bununla birlikte para hayati önem taşır, ancak aynı işi yapmaya devam etmenizin ana nedeni olmamalıdır. İşinizi tamamen para için yapıyorsanız, yeni bir alan aramanın zamanı gelmiş olabilir. Ne kadar önemli olsa da, para her şey değildir. İşinizden keyif almanız kariyer basamaklarını daha kolay tırmanmanız için en önemli etkendir. İşinizden keyif aldığınızda kendinizi daha kolay geliştirebilir ve öğrenme süreçlerinde de daha kolay ilerleyebilirsiniz. Bu da rakiplerinizle aranızdaki farkı artırır ve alanınızda aranan bir isim haline gelebilirsiniz.

Benzer İçerikler

Comments are closed.