SANAT DOLU BİR EYLÜL

11 Eylül 2019 • Kültür ve SanatSANAT DOLU BİR EYLÜL için yorumlar kapalı1083

“Sanatın amacı, ruhumuzu, gündelik hayatın tozlarından temizlemektir.” Pablo Picasso

Picasso’nun da dediği gibi hem ruhumuzu arındırma hem de sanatın her türlüsüne kapılarımızı açma zamanı geldi. Eylül ayı itibariyle sanatsal etkinliklerin peşi sıra gelmesiyle farklı bir havaya bürünen İstanbul, ruhunu sanatla beslemek isteyenlere birbirinden farklı alternatifler sunuyor.

Biz de Eylül ayında açılacak yeni mekanları, galerileri ve müzelerin yeni sergilerini sizler için derledik.

Üç haftaya yayılan etkinlikler: Artweeks@Akaretler

Üçüncüsü düzenlenen ve ilk yıl birkaç ev iken bu yıl 10 eve yayılan Artweeks @Akaretler etkinlikleri 3 Eylül’de kapılarını açtı. Sanatçılarla söyleşilerin yanı sıra atölyelerin de yer alacağı ve 22 Eylül’e kadar devam edecek etkinlikte Aria, Ambidexter, Gama, Baraz, artSumer, Mixer, Empire Project, Art, Anna Laudel, MERKUR gibi galerilerin sergileri yer alacak.

Yepyeni sanat mekanları

Yeni sezonu Beyoğlu ve Galata’daki iki farklı mekânında karşılayan SALT, sezonun ilk sergisinde Nur Koçak’ı ağırlıyor. Fotogerçekçilik akımının Türkiye’deki ilk temsilcilerinden Nur Koçak’ın bugüne kadarki en kapsamlı sergisi olan Mutluluk Resimlerimiz’in eş küratörleri ise sanat tarihçisi Ahu Antmen ve SALT Araştırma ve Programlar Sorumlusu Amira Akbıyıkoğlu. Sergi, 29 Aralık 2019’a kadar tüm sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

İstanbul Modern’de Canan Tolon sergisi

1980’li yıllardan günümüze uzanan ve sanatsal birikiminden bir kesit sunan Canan Tolon’un “Sen Söyle” isimli sergisi  6 Eylül tarihinde İstanbul Modern’de  açıldı. Sanat tarihinde yerini almış bazı çalışmalarının yeniden üretimine tanık olacağınız Tolon, kuşağının en özgün ve yaratıcı sanatçılarından biri. Türkiye’de ilk kez bir müze çatısı altında gerçekleşen kişisel sergi sanatçının yıllar içerisindeki dönüşüm ve gelişiminin en önemli örneklerini sunarken, Tolon’un çizimden fotoğrafa, resimden yerleştirmeye uzanan kendine özgü ifade ve teknik arayışını da ortaya koyuyor. Sergi, 2 Şubat 2020’ye kadar İstanbul Modern’de ziyaret edilebilecek.

22 ülkeden 75 sanat galerisi: Contemporary İstanbul

Bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek sanat fuarı “Contemporary Istanbul” (CI), 12 Eylül’de kapılarını açıyor. 22 ülkeden 75 çağdaş sanat galerisi, 510 sanatçı ve bin 400’ün üzerinde eserin yer alacağı fuarın küratörlüğünü Fransız sanat araştırmacısı Anissa Touati üstleniyor. İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Rumeli Salonu’nda gerçekleşecek fuar, 15 Eylül’e kadar açık olacak.

ARTER yeni mekânında

Koç Vakfı’nın merakla beklenen 18 bin metrekare kapalı alana sahip yeni müzesi ARTER, 13 Eylül’de kapılarını açılıyor. Açılış programında toplam yedi sergi yer alıyor. “Saat Kaç?” ve “Kelimeler Pek Gereksiz” başlıklı grup sergileri, Altan Gürman kişisel sergisi ve Rosa Barba’nın “Gizli Konferans” başlıklı yerleştirmesinin yanı sıra; Ayşe Erkmen’in Beyazımtırak, İnci Furni’nin Bir An İçin Durdu ve Céleste Boursier-Mougenot’nun “offroad, v2” isimli kişisel sergileri sanatseverlerle buluşacak. Başlı başına bir sanat merkezi niteliğindeki Arter’de film programları, söyleşi ve paralel etkinlikler de düzenlenecek.

Bir klasik: 16. İstanbul Bienali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 16. İstanbul Bienali ise bu yıl 14 Eylül’de kapılarını açan bir diğer önemli etkinlik. Fransız yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud’ün küratörlüğünü yaptığı etkinlik, sekiz hafta boyunca şehrin üç ayrı noktasında gerçekleşecek ve ücretsiz sergilerle ziyaretçilerini ağırlayacak. Bienal, sadece sergileriyle değil canlı performansları, sanatçı sohbetleri, sempozyumlar ve film gösterimleri ile de “Yedinci Kıta” temasını farklı açılardan ele alıyor. Sanat ve ekoloji arasındaki ilişkiyi tartışmaya açacak olan etkinliklerin mekanları ise Pera Müzesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Tophane’deki yeni binası, Büyükada ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi. 26 ülkeden 50’nin üzerinde sanatçı ve sanatçı kolektifinin eserlerinin yer bulacağı 16. Bienal’in odağına aldığı sanat, ekoloji ve antropoloji konuları arasındaki ilişkilere farklı yaklaşımlar sunan önemli düşünürler, bilim insanları ve sanatçılar kamusal programın katılımcıları arasında yer alıyor.

Benzer İçerikler

Comments are closed.