2020 Avrupa Kültür Başkenti Galway’de ‘bohem’ bir mola! -1

19 Şubat 2020 • Genel, Şehirler ve Hikayeleri2020 Avrupa Kültür Başkenti Galway’de ‘bohem’ bir mola! -1 için yorumlar kapalı2012

Hayalinizdeki seyahat rotanızı tarif etmenizi istesek; eminiz pek çoğunuz Arnavut kaldırımlı dar sokaklarda ya da bir nehrin kenarında keyifle yürüdüğünüzü, tarihi binalarıyla geçmişe giderken, kafelerinde, gurme mekanlarında veya kitapçılarında molalar verdiğinizi düşünürsünüz.

İrlanda’nın batı kıyılarında, Corrib Nehri boyunca, orta çağdan kalma bir küçük ‘bohem’ kent olan Galway’in, tam da bu hayalinizin gerçek dünyada var olduğu kanıtlayan bir yer olduğunu söylersek sizi yanıltmış olmayız… Sanatı, sergileri, etkinlikleri, müzeleri, tiyatroları, müzikal performansları, kendine özgü lezzetleri, çarpıcı manzaraları, tarihi dokusu, caddeleri ve keyif verici atmosferiyle İrlanda’nın son yıllarda yıldızı parlayan önemli bir turistik şehri olan Galway’i tanıdıkça, neden ‘2020’nin Avrupa Kültür Başkenti’ seçildiğini daha iyi anlıyorsunuz. Gelelim, kentin bu özel unvanı almasına neden olan çarpıcı özelliklerine…  

Avrupa’nın ‘en çevre dostu’, dünyanın ‘en cana yakın’ 5. şehri!

2008 yılında Avrupa’nın en iyi 14’üncü şehri ve İrlanda’nın en iyi 2’inci turizm şehri seçilen Galway, Condé Nast Traveller’in yıllık okuyucu anketinde ‘Dünyanın En Cana Yakın 5’inci Şehri’ ve Amerika’nın önde gelen dergisi Travel + Leisure tarafından ‘Dünyanın En Arkadaş Şehri’ seçilmiş… New York Times seyahat birimi tarafından ‘İrlanda’nın En Büyüleyici Şehri’ ilan edilen kent, 2016’da da ‘Avrupa’nın En Çevre Dostu Küçük Şehri’ olarak unvanlarını çoğaltmış… Galway’in 2018 yılından itibaren Avrupa’nın Gastronomi Merkezi olarak anılmaya başlandığını da unutmadan paylaşalım 🙂

Edebiyattan midyeye, tiyatrodan sanata ‘festival kenti’

İrlanda’nın adeta kültür kalbi olmuş Galway…

Mart ayında yapılan Gıda Festivali’nde en leziz yeni tatları deneyebileceğiniz kentte, edebiyata ilginiz varsa Nisan ayında Cuirt Uluslararası Edebiyat Festivali’ne katılabilirsiniz. Eylül ayında Uluslararası Midye Festivali, Ekim ayında ise Tiyatro festivali gerçekleştirilirken, düzenlenen Galway Uluslararası Sanat Festivali ve St. Patrick’s Festivali de sosyal yaşamı oldukça hareketlendiriyor. Temmuz ayının sonunda, iki hafta boyunca müzikal performansların ve sanat eserlerinin sergilendiği de bir sanat festivali düzenleniyor.

Orta çağ geçmişinin izleri, Arnavut kaldırımlı dar sokaklarda

Galway, ‘Kabileler Şehri’ adını taşıyor. Bunun nedeni ise 15’inci yüzyılda şehri, ‘kabileler’ olarak bilinen, o dönemin önde gelen 14 ailesinin yönetmesi. Öyle ki Galway’deki pek çok yapının inşasına katkıda bulunduğu için sokaklara bu ailelerin isimleri verilmiş. Bu yüzden gezilecek birçok tarihi noktanın sizi beklediğini söyleyebiliriz. Zengin orta çağ geçmişinin izlerini Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında görebileceğiniz bu güzel şehre yolunuz düşerse, Quay Street tam size göre. Herkesin zevkine uygun eğlence sunan Arnavut kaldırımlı bu keyifli caddede eğlenceye doyabilirsiniz. Trad on the Prom ise İrlanda’nın yöresel oyunlarının gösterilip, geleneksel müziklerin çalındığı çarpıcı noktalardan bir diğeri.

Galway’in orta çağ tarihi hakkında detaylı bilgi almak içinse kent müzesini ziyaret edebilirsiniz.

Deniz mahsulleri, midye ve yerel kahvesini tatmadan dönülmemeli

Şehir merkezindeki ‘Eyre Meydanı’ndan ‘William Street’ ve ‘Mainguard Street’ gibi alışveriş caddelerinde yürüyüş yapmak tavsiye ediliyor. Pek çok popüler mağazanın ilginç tarihi binalarda yer aldığı şehirde, gastronomi turizmi meraklıları için de keşfedilecek birçok nokta var.

Galway’in gurme meraklılarına sunduğu lezzetler arasında başı hiç şüphesiz deniz mahsulleri, istiridye ve midye çekiyor. Ulusal mutfağı doyurucu et ve deniz ürünleri yemeklerine dayanan bu güzel şehirde herhangi bir yemeğin patates olmadan servis edilmemesi ise dikkat çekici.

En popüler ulusal içecek olan kokulu viski ile yerel İrlanda kahvesine hemen hemen her yerde rastlayabilir, meşhur sokak pazarlarında sebze, meyve, atıştırmalıklar ve sanat ürünleri gibi pek çok ürün çeşidini bulabilirsiniz. Sokaklarında yükselen canlı müziğe ise meşhur siyah biralarını tadarak eşlik edebilirsiniz. Bazı yerel lezzetler ve biraz bohem bir havayı yakalamak içinse hem turistlerin hem de sakinlerin favorisi olan, yüzlerce tezgaha sahip Galway Market’e gitmenizi öneriyoruz.

Benzer İçerikler

Comments are closed.