İstanbul’da Kültür Dolu Bir Hafta Sonu Planı

11 Aralık 2023 • Genel, Tarihİstanbul’da Kültür Dolu Bir Hafta Sonu Planı için yorumlar kapalı1243

İstanbul; dünyanın en önemli kültür şehirlerinden birisi. Türkiye’nin metropolü, kültür, sanat ve tarih başkenti. Dünyanın en eski şehir ve yerleşimlerinden birisi olan İstanbul’da Roma, Bizans, Latin, Osmanlı imparatorlukları hüküm sürdü. Böylesi geniş bir tarihi yerleşime ev sahipliği yapan şehrin de kültürel ve tarihi bakımdan mirasları saymakla ve hatta gezmekle bitmez.

Kültürel zenginlik açısından şehirde yer alan yapılar, tüm dünyanın ilgiyle ziyaret etmek istediği görsel bir şölen sunar. İstanbul’da kültür gezisi yapılacak pek çok cami, çarşı, saray, müze bulunur. Günümüzün modern İstanbul’unda tarihsel bir yolculuğa çıkıldığında karşımıza pek çok hatıra ve doku çıkar. İstanbul gezi rehberi oluşturmak ve İstanbul kültürel yerler hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız listemizde yer alan rotalar ile yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

Eğer İstanbul’da kültür, sanat ve tarih gezisi yapmak istiyorsanız nereden başlayacağınız konusunda kararsızlık yaşayabilirsiniz. Şehirde turlarken her bir adımda tarihin tozlu sayfalarından ışıldayarak uzanan bir yapı ile karşılaşmanız mümkün. İstanbul’un tarihi zenginliğini yansıtan ve milyonlarca turistin ilgiyle ziyaret ettiği yerleri gelin hep birlikte inceleyelim.

Ayasofya Camii’nde Asırlar Arası Yolculuğa Çıkın

Büyük Kilise adıyla anılan ve bugünkü Ayasofya’nın bazilika biçimli ilk yapısı, İmparator II. Konstantin talimatıyla bugünkü Yerebatan Sarnıcı’nın olduğu yerde 360 yılında yapıldı. 404 yılında yıkılan bu yapı, bugünkü Ayasofya’nın bulunduğu yerde 415 yılında kilise olarak inşa edildi. İmparatorluğun pek çok etkinliğine ev sahipliği yapan yapı aynı zamanda Bizans döneminde taç giyme törenlerinin de yapıldığı yerdir.

Doğu Roma’nın imparatorluk kilisesi olarak kullanılan Ayasofya, görmüş olduğu savaşlar, afetler, isyanlar ile pek çok yerinden hasar almış bir yapıdır. Fatih Sultan Mehmet tarafından cami olarak kullanılmaya başlanan yapı, günümüz itibarıyla da ibadete açılmıştır. Tarih boyunca yangın, deprem gibi pek çok tahribat yaşamış olan cami, yapılan çeşitli restorasyonlar ile günümüzdeki görünümünü kazanmıştır.

Ayasofya, üç kez inşa edilmiş bir yapıdır. Ve aynı yere. Günümüzde kalan yapının üçüncü kısmıdır. “Üçüncü Ayasofya” olarak bilinir.

Yerebatan Sarnıcı’nda Gizemli bir Tura Hazırlanın

İstanbul’un en bilindik eski yapılarından olan Yerebatan Sarnıcı, kültürel mirasların da en dikkat çekenlerinden biridir. Turistlerin yanı sıra yerli halkın da yoğun bir ilgi gösterdiği sarnıç, şehrin adeta tarihi sembollerinden olma özelliği gösterir. 526 – 527 yılları arasında İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan Yerebatan Sarnıcı, Bizans imparatoru 1. Justinianus tarafından yaptırılmıştır.

Sarnıç 100.000 ton su alma kapasitesine sahiptir. Dikdörtgen bir yapıya sahip olan Yerebatan Sarnıcı içinde 336 adet sütun yer alır ve hepsi 9 metre uzunluğundadır. Bunlar arasında ters bir şekilde duran Medusa başı en dikkat çekenlerden biridir. Konumu itibarıyla sarnıç, Bizans İmparatorluğu döneminde dünyanın sıfır noktası olarak kabul edilen bölgede yani Milyon Taşı’nın hemen yanında yer alır.

Tarihi dokunun izlerinin korunduğu Yerebatan Sarnıcı, kültürel miraslar arasında günümüzde yine müze olarak kullanılanlardan biridir. Haftanın her günü ziyarete açık olan sarnıcı dolaşırken tarihsel bir yolculuğa çıkacağınıza emin olabilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayı’nda Türkiye’nin Tarihini Keşfedin

İstanbul saraylarının en dikkat çekenlerinden olan Dolmabahçe, Neobarok tarzında yapılmış dikkat çeken yapılardan biridir. Her bir köşesi ve alanının hayranlık uyandırdığı bu saray, 250.000 metrekarelik devasa bir alan üzerinde yer alır. 1843 yılında yapımına başlanan saray 1856 yılında tamamlanır. Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilen Dolmabahçe, günümüzde müze olarak kullanılan ve en çok ziyaret edilen saraylardan biridir.

Sarayın bulunduğu alan Osmanlılar  döneminde gemilerin demirlendiği bir koy olarak kullanılırdı. Ancak 17. yüzyıla gelindiğinde burası padişahlar için hem eğlence hem de dinlenme merkezi haline geldi. 600 metre uzunluğunda mermer bir rıhtım üzerinde inşa edilmiş olan saray, ayrı ayrı birim, oda ve bahçelerden oluşur.

Cumhuriyet döneminde Atatürk’ün ikamet ettiği Dolmabahçe, aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal’in hayata gözlerini yumduğu saraydır. Pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık alan sarayı 09.00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul’un tarihi değerleri ne yazılarak anlatılır ne de gezerek bitirilebilir. Gezip öğrenmeyi sevenler, Mabel Çikolata olarak tarihin en büyük şehirlerinden olan İstanbul için özellikle bir gezi rehberi oluşturmanızı tavsiye ederiz. Kültürün ve tarihin simgesi olan şehir, herkesin ölmeden önce görmesi gereken yapıları ile en büyük hazinelerdendir.

Benzer İçerikler

Comments are closed.