Renklerin ve aromatik tatların dansı: Çin mutfağı

23 Mayıs 2021 • Genel, Kültür ve Sanat, TarihRenklerin ve aromatik tatların dansı: Çin mutfağı için yorumlar kapalı1690

Yaklaşık 5 bin yılı aşkın geçmişiyle öne çıkan Çin mutfağı sadece damak tadına değil, göze ve ruha da hitap ediyor. Tarih boyunca her hanedanın farklı tadlar ve tariflerle zenginleştirdiği bu özel mutfak gerek pişirme teknikleri, malzemeler gerekse coğrafya ve yaşam şekillerine göre bölgeden bölgeye önemli farklılıklar göstermekte.

Çin mutfağını sevenler bilir. Farklı aroma ve lezzetlerin iç içe geçtiği spesiyaller, baharatlı bir tada sahipken, aromatik tatlar ise Çin pilavı gibi sade lezzetlerle dengeleniyor. Çin mutfağında en çok kullanılan sos ise soya… Bu nedenle spesiyallerin tuz oranına dikkat etmek gerekiyor.

Doğu kültürünü barındıran ve oldukça geniş bir coğrafyaya hitap eden Çin mutfağında yin-yang prensipleri uygulanıyor. Böylece renk, koku, kıvam ve tat arasında özel bir denge ve kontrast yaratılıyor. Bu kontrast malzeme çeşitliliğine yön veren en önemli detaylar ise kesme ve pişirme yöntemleri…

Sekiz bölgesel mutfak

Dünyanın en zengin mutfak kültürleri arasında yer alan Çin mutfağı; Chuan, Hui, Yue, Su, Zhe, Xiang, Hu ve Lu olmak üzere sekiz bölgesel mutfaktan oluşuyor. Yemek yemek, Çinliler için özel bir şölen. Sabah, öğlen ve akşam yemekleri sağlık, şans ve zenginlik gibi olgularla kodlanıyor. Pirinç, sebze ve hamur en çok tercih edilen spesiyallerden olsa da bölgelere göre farklı tatlar tercih edilebiliyor. Örneğin; Pekin mutfağında et ağırlıklı besinler öne çıkıyor.

Çin mutfağının en popüler tatlarından biri ise şüphesiz Çin pilavı. Pirinç unundan; pirinç unu makarnası, Çin mantısı ve noodle’a kadar birbirinden farklı spesiyaller yer alıyor.

Vazgeçilmez tatlar

Çin mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan soya sosu, soya fasulyesi, soya sütü ve tofunun yanı sıra Çin brokolisi, Su Teresi ve Çin lahanası gibi kendine has sebzelerin de olduğunu anımsatmak isteriz. Karides ve midye ile hazırlanan özel noodle’ların ise tadına doyum olmadığını belirtmeden geçmeyelim 🙂

Kahvaltıları ile de oldukça meşhur olan Çin’de güne; mayalı hamurdan elde edilen ekmekler, yağda pişen yumurta ve sebzeler, turşu, lapa ve çorba ile başlanıyor. Yeşil çay ise hemen hemen her öğünde tercih ediliyor. Deep fry tekniği ile pişen spesiyallerde, malzemeler bol ve kızgın yağda, besinleri kısa tutarak kızartılıyor. Yemekler ise wok adı verilen derin tavalarda diğer ülke mutfaklarının aksine zeytinyağı yerine susam yağı kullanılarak pişiriliyor. Servis esnasında renk, aroma, tat ve görünüme de büyük önem veriliyor.

Okuyucularımız için araştırdığımız Çin mutfağının en beğenilen iki spesiyalini gelin birlikte keşfedelim 🙂

Bal kabağı çorbası

4 kişilik, hazırlama süresi 1.5 saat

Malzemeler: Hamuru için; 3 su bardağı un ve 1.5 su bardağı sıcak su.

İç harcı için; 250 gram dana kıyma, 3 dal taze soğan, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı taze zencefil, 2 yemek kaşığı doğranmış lahana turşusu, 5 dilim havuç turşusu, 3 yemek kaşığı soya sosu.

Sosu için; 1 yemek kaşığı susam yağı, 2 yemek kaşığı kavrulmuş susam, 1 çay kaşığı pul biber, ½ çay kaşığı limon suyu, 5 yemek kaşığı soya sosu.

Pişirmek için; 4 yemek kaşığı sıvı yağ.

Hazırlanışı: Un ve sıcak suyu karıştırın. Hamuru pürüzsüz hale gelene kadar yoğurduktan sonra üzerini örtüp 40 dakika dinlendirin. Kıymayı derin bir kaba alın ve üzerine tüm iç harç malzemelerini minik küpler halinde ekleyin. Son olarak soya sosunu da ekleyin ve karıştırın. Harç çok sert ise hafifçe soğuk su ekleyebilirsiniz. Hamuru yufka inceliğinde açın ve yuvarlaklar halinde kesin. Kestiğiniz parçaların kenarlarını oklava ile bir miktar daha inceltin. Hamurların ortasına bir tatlı kaşığı dolusu harç koyun ve kenarlarına hafif su sürerek dilediğiniz şekilde kapatın. Yapışmaz, derin ve kapaklı bir tavada yağı ısıtın mantıları tabanları aşağı gelecek şekilde yerleştirin ve kapağı kapalı olarak kızarmaya bırakın. Tabanları kızaran mantıların üzerine sıcak suyu da ekleyin ve kısık ateşte hamurlar yumuşayana kadar pişirin. Sos malzemelerini havanda hafif ezerek karıştırın ve derin bir kaba alın. Servis esnasında hem mantıların üzerine hem de sosa taze soğan parçaları ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ballı susamlı tavuk

4 kişilik, hazırlama süresi 20 dakika

Malzemeler: 4adet tavuk but, 2 yemek kaşığı susam, 2 yemek kaşığı soya sosu, 2 yemek kaşığı bal, 1 tutam karabiber-tuz, 2 yemek kaşığı zeytinyağı.

Hazırlanışı: Hazırlanan karışımın homojen bir şekilde dağıldığına emin olun. Aksi takdirde ısı ile tavuk parçalarının yüzeyleri yanabilir. Tavanın ısındığını üzerinde oluşan buhar tabakasından anlayabilirsiniz. Pişirme sürecine geçerken; tavuk butlarını irice doğrayın. Bir kasenin içerisinde soya sosu, bal, susam, tuz ve karabiberi karıştırın. İrice doğradığınız tavuk parçalarını bu karışımla marine edin. Tavayı ısıtın. Isınan tavayı zeytinyağı ile yağlayın. Zeytinyağının fazla kızmasını beklemeden tavukları tavanın içerisine atın. Tahta kaşık kullanarak karıştırın. Tavuk suyunu çektikten, susamlar kızardıktan sonra ocaktan alarak servis edin. Ballı susamlı tavuk, pirinç pilavı ile çok güzel bir lezzet kombinasyonu yaratıyor. Bu spesiyali pirinç pilavıyla birlikte de ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun…

Benzer İçerikler

Comments are closed.