Hayatımızda Bala Daha Çok Yer Açmalıyız

6 Eylül 2021 • Çikolata ve Sağlıklı Yaşam, GenelHayatımızda Bala Daha Çok Yer Açmalıyız için yorumlar kapalı1309

Balın faydaları saymakla bitmiyor. Doğal bir prebiyotik olan bal, vücuttaki yararlı hücreleri artırıyor, bazı kanser risklerini azaltıyor, öksürüğe iyi geliyor ve enerji veriyor. Son derece şifalı bir besin kaynağı olan bal, cilt sağlığına önem verenlere de hitap ediyor. Düzenli olarak kullanıldığında cildi nemlendiriyor, besliyor, temizliyor ve cildin pürüzsüz bir görünüme kavuşmasını sağlıyor. Balın sağlık üzerindeki etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin; günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gerekiyor. Bu miktar yaklaşık 50-80 grama denk geliyor. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gram bal tüketmeleri sağlıkları açısından oldukça önemli. Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeşim Tekin, balın cildi güzelleştirmedeki sırrı ve cilt bakım önerileri hakkında önemli tüyolar veriyor.

Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı
Dr. Yeşim Tekin

Cildin daha nemli olmasını sağlıyor

Balın en önemli özelliklerinden biri, ciltte suyu tutucu ve muhafaza edici bir etkiye sahip olması. Dolayısıyla kozmetik ürünlerde de deriyi nemli tutmada ve kuruluğun önlenmesinde kullanılıyor. Geçmiş yıllardan bu yana bal ile sütün karıştırılarak anti-aging yani cildi gençleştirmek amaçlı kullanıldığı da biliniyor. Bal aynı zamanda antioksidan özelliği olması nedeniyle, güneş ışınlarına bağlı olan DNA hasarını önleyebiliyor.

Sadece besin olarak düşünülmemeli

Bal, asidik özelliğiyle çok sayıda enzim içermesi, anti-inflamatuvar etkisi olması nedeniyle akneli ve yağlı ciltlerde de kullanılıyor. Piyasada bal içeriği olan saç bakımı, bebek bakımı, güneşten koruyucu ürünler, nemlendirici losyonlar, yüz yıkama jelleri vb. çok sayıda kozmetik ürün bulunuyor. Bal, bu kozmetik ürünler dışında direkt yüze maske şeklinde sürülüp, 15-20 dakika bekledikten sonra durulanarak da uygulanabiliyor.

Yaraları hızla iyileştiriyor

Son yıllarda balın yara iyileştirici rolünü araştıran çok sayıda bilimsel çalışma bulunuyor. Balın yara bakımında kullanımı, M.Ö. 2600-2200 yıllarında Mısır’a dayanıyor. Balın yara iyileşmesinde özellikle enfekte yaralarda, yüzeysel yanıklarda, bası yaraları ve diyabetik ayak gibi diğer nedenlere bağlı gelişen cilt ülserlerinin tedavisinde etkili olabileceği yapılan çalışmalarda görülüyor.

Saç dökülmesine son

Yapılan diğer çalışmalarda balın, saçlı deride görülen ve seboreik ekzema adı verilen kepeklenme, kaşıntı ve buna bağlı saç dökülmesine yönelik hastalıklara da iyi geldiği dikkat çekiyor. Gün aşırı uygulanacak şekilde, ılık su ile %90 oranında seyreltilerek saça uygulanan bal, 3 saat bekletildikten sonra iyice durulandığında kepeklenme, kaşıntı ve buna bağlı gelişen saç dökülmelerinde klinik olarak önemli bir gerileme sağlıyor. Balın, meme kanseri ve baş-boyun kanserleri için radyoterapi alan hastalarda, cilt ve mukozadaki toksik etkileri iyileştirmede rolü olduğu bilimsel olarak da ispatlanmış durumda… Vitamin, mineral ve enzim gibi maddeler içeren bal, cilt sağlığı ve hastalıkları için alternatif bir tedavi olarak kullanılabiliyor.

Balın uzun dönemli faydaları

• Bal; vücudun enfeksiyonlara karşı (grip gibi) direncini artıran ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sağlayan en önemli doğal besinlerden biri.

• Mide-bağırsak mikroflorasının iyileşmesine, ülser ve gastritle ilgili şikayetlerin azalmasına yardımcı oluyor.

• Soğuk algınlığı ve boğaz iltihapları tedavisinde bal, vazgeçilmez bir yardımcı olarak öne çıkıyor.

• Bal; ağız ve diş sağlığı gelişimine de önemli bir katkı sağlıyor. Bal şekerleri, ağız mikroflorası tarafından laktik aside dönüşmüyor. Dolayısıyla tatlı bir besin olmasına rağmen diş çürüklerine sebep olmuyor. Aksine antibakteriyel etkisi ile ağız içi hijyenine yardımcı oluyor. Hatta diş çürüklerine karşı koruyucu bir etkiye sahip.

• Bal, sporcu beslenmesinde ve egzersiz yapan kişilerde yakıt görevi görüyor ve fiziksel performansı belirgin bir şekilde artırıyor.

• Çeşitli araştırmalar; uyku öncesi bal tüketiminin, uyku problemlerini gidermede yardımcı olduğunu gösteriyor.

• Bal, beyin ve karaciğer için yakıt görevi görmenin yanı sıra karaciğerden toksinlerin uzaklaştırılmasına da yardımcı oluyor.

• Balın, antibakteriyel ve antibiyotik etkileri de bulunuyor.

• Bal, cildi iyileştiriyor, kepeğe ve kaşınmaya iyi geliyor. Ciltte oluşan lekelere bal sürdüğünüz zaman, bir hafta içinde büyük bir gelişme görebilirsiniz. Bu süre sonunda cildiniz daha parlak ve temiz bir görünüme kavuşuyor. Ayrıca  cildin nem oranı da artıyor.

• Haftada bir kez yüz maskesi halinde cilde uygulandığında, ciltte önemli bir iyileşme gözlemleniyor. 1 tatlı kaşığı bal, şeker ve limon suyu karıştırılarak maske elde ediliyor. Karışımı yumuşak şekilde cilde sürüp 20 dakika beklettikten sonra ılık su ile temizlemeniz gerekiyor.

• Balın saça da birçok faydası bulunuyor. Yapısındaki nemlendirici özellik, saça sağlık veriyor ve kırılmalara karşı koruyor. Kepeklenmeyi önleyip saçın hacmini artırken, saç dökülmesine karşı fayda sağlayarak daha hızlı uzamasına yardımcı oluyor.  

Benzer İçerikler

Comments are closed.