Ayrılmaz İkili: Çikolata ve Müzik

21 Nisan 2017 • Çikolata KütüphanesiAyrılmaz İkili: Çikolata ve Müzik için yorumlar kapalı4327

Çikolata ve müzik…

Birbirine çok yakışan bu ikilinin insan beyniyle olan gizemli ilişkisinin ve hâlâ keşfedilmeyi bekleyen birçok psikolojik etkisinin herkes için ilgi çekici olduğu bir gerçek. İnsanoğluna acı tatlı günlerinde yüzyıllarca eşlik etmiş ve tarihleri çok eskilere dayanan bu ikilinin birçok ortak noktası da var. Salgılanan serotonin hormonu dolayısıyla beyinde “mutluluk” hissi yaratan çikolata ve müzik, aynı zamanda beyinde yaptıkları iç içe geçen interaktif uyarılarla, psikoloji biliminde de birçok ilginç araştırmaya konu oluyor.

Ders çalışırken müzik dinleme, şu çikolatayı ye de zihnin açılsın

Ders çalışmaya oturduğumuzda “Ye yavrum zihnin açılsın,” diyerek çalışma masamızı meyve ve tatlılarla donatan annelerimizin içgüdüsel olarak sezdiği bir gerçek var mı?

Bilim insanları Pintor, Al Marvin, Bernardo ve Vasquez’in çikolata ve müziğin hafızaya ayrı ayrı ve birlikte etkisini ortaya koymak amacıyla 2016 yılında üniversitelerinde yaptıkları çalışma bu soruya -çikolata adına- bir cevap verir nitelikte.

Çikolata ve müziğin, ilkokul öğrencilerinin hafızasındaki etkisini mercek altına alan çalışmada araştırmacılar; müzik ve çikolatanın hafızayı ne derece güçlendirdiğini gözlemlemek için Filipinler’deki Tiyani İlköğretim Okulu’nda okuyan küçüklerle kontrol ve deney grupları yaratmışlar. Bir grup sadece çikolata tüketirken, diğer grup sadece müzik dinlemiş. Kontrol grubu normal durumda devam ederken, bir diğer gruba ise hem çikolata hem müzik verilmiş.

Sonuç ise annelerimizi doğrular nitelikte: Çikolatanın, hafızayı güçlendirmede dikkate değer bir etki yarattığı kaydedilmiş. Araştırma sonucunda müziğin tek başına hafızayı güçlendirdiğine dair bir sonuç bulunamazken, çikolata ve müziğin aynı anda verildiği öğrencilerde daha güçlü bir hafıza olduğu gözlemlenmiş. Tüm öğrencilerin bitter çikolata tükettikleri deneyde, ortalama 8 kelimenin hatırlandığı ve normale göre daha fazla kelimenin akılda tutulduğu kayda geçilmiş.

Bizim çikolata ve müzikle ilişkimiz ne olursa olsun, bu ikilinin beynimizle olan ilişkisinin gizemli ve heyecan verici olduğu bir gerçek.

Benzer İçerikler

Comments are closed.