Avrupa’da Görülmesi Gereken Noel Pazarları

1 Aralık 2017 • Kültür ve Sanat, Şehirler ve HikayeleriAvrupa’da Görülmesi Gereken Noel Pazarları için yorumlar kapalı3693

Avrupa’nın irili ufaklı tüm meydanlarını yavaş yavaş saran yeni yıl heyecanı, hiç şüphe yok ki hem rengârenk dekorasyonlarıyla, hem de kent meydanlarını gölgesi altına alan yemyeşil çam ağaçlarıyla kendini hissettirmeye başladı. İster Heidelberg gibi küçük bir Avrupa kenti olsun, isterse romantik aşkların durağı Paris veya Prag, şehrin sokaklarını dolduran Noel heyecanının en coşkulu ve samimi durağı ise o Avrupa meydanlarını dolduran Noel pazarları.

Birbirinden enfes kokuların festival ateşine eşlik ettiği, mevsimin eşsiz beyazlığının bir nakış misali doğaya işlendiğine şahit olabileceğiniz ve rengarenk dekore edilmiş tezgahlarda bin bir çeşit el emeği ile karşılaşacağınız Avrupa’nın gözde noel pazarlarıyla tanışmaya ne dersiniz?

İspanya’dan Avusturya’ya, Fransa’dan Polonya’ya kentleri büyüsü altına alan bu sokak geleneği ilk olarak Almanya’da başlıyor fakat yıllar içinde tüm Avrupa’ya yayılarak yerel kültürden izleri bu köklü geleneğin bir parçası haline getiriyor. Rusya, Polonya, Estonya veya Hırvatistan gibi Doğu Avrupa ülkelerinde eskiye olan özlemin izlerini taşıyan pazar alanları; Batı Avrupa’da çocukların meydanda kurulan oyun alanlarında, yetişkinlerin ise alışveriş yaparak sokaklarda güzel bir akşam geçirdiği bir gelenek olarak şekillenmiş. Yıllar içinde her Noel pazarı kendine ait bir kimliğe bürünmüş olsa da, 1000 yıldan uzun bir geçmişe dayanan kimi pazarlar hem göze hem de kulağa hitap eden gelenekleriyle diğerlerinden ayrılıyor.

Zagrep – Hırvatistan

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de kurulan Noel Pazarı, 2015 ve 2016 yıllarında üst üste “Avrupa’nın En İyi Noel Pazarı” seçilerek yeni yılın sihri ve heyecanını Zagreb sokaklarına getirdiğini kanıtlıyor. Kentin lirik yanını yeni yıl heyecanıyla birleştiren ve şehir merkezindeki sokakların pazar alanına çıktığı yılın bu son festivali ziyaretçilerine yaşanması gereken özel bir atmosfer sunuyor. Her geçen gün gittikçe artan sayıda turist, Hırvatistan’ın başkentini yeni yılı geçirmek için  ilk yer olarak seçerken, şehirdeki sokaklar ve meydanlar bir karnaval havasında geçen renkli kutlamalarla size unutamayacağınız bir tatil fırsatı sunuyor.

Ne zaman?

Zagreb Noel pazarı 2 Aralık 2017 – 7 Ocak 2018 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Strasbourg – Fransa

2013 ve 2014 yıllarında “Avrupa’nın En İyi Noel Pazarı” unvanıyla iki kez ödüllendirilen Strasbourg, Fransa’nın yeni yıl dönemindeki başkentidir. Avrupa’nın Strasbourg’daki en eski Noel Pazarı; 1570’den beri her yıl şehrin merkezine yayılan tezgahlarla otantik, sıcak ve cömert bir Noel geleneğini ziyaretçilerine yaşatıyor. Fransa’nın Almanya’yla komşu Alsace bölgesindeki kent, hem sunduğu mistik ortamı hem de çok kültürlü yapısıyla zamanı unutup, keyif dolu bir yolculuk yapmak için mükemmel bir fırsat!

Ne zaman?

Strasbourg Noel Pazarı 25 Kasım – 31 Aralık 2017 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Aachen – Almanya

Her noel öncesi kent meydanındaki katedralin rengarenk ışıklarla süslendiği, meydandaki Belediye Binası’nda 24 saat devam eden canlı performansların  izleyenleri büyülediği ve baştan çıkarıcı kokuların kenti bir cennete dönüştürdüğü Aachen Noel pazarı, büyük bir özen ile kurgulanmış detaylarıyla hem çocukların hem de yetişkinlerin beğenisini alıyor.

Küçük veya büyük düşleri gerçeğe dönüştürme fırsatı veren tezgahlarıyla sonsuz alternatifi bir arada bulunduran Pazar’ın ünü, Aachen bölgesinin sınırlarını çoktan aşarak Pazar’ı tüm Avrupa’nın akın ettiği bir Noel geleneği haline getiriyor.

Ne zaman?

Aachen Noel Pazarı 23 Kasım – 23 Aralık 2017 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Viyana – Avusturya

Kasım ayının ortasından Noel’e kadar, Viyana’nın en güzel meydanları birleşerek devasa ve büyülü bir Noel pazarına dönüşüyor. Yılın bu dönemine özel yerel bir tat olan Noel simidi ve sıcak çikolata kokularının kent sokaklarına hükmettiği bu geleneksel pazar alanında tüm gün boyunca Noel ruhunu hissetmek mümkün.. En ünlü Noel pazarlarından biri olan geleneksel “Viyana Sihirli Noel Kutlamaları” kapsamında kentin her bir yanı masalsı dokunuşlarla rengarenk bir tona kavuşurken ziyaretçiler de keyifli vakit geçiriyor.

Ne zaman?

Viyana Sihirli Noel Kutlamaları adıyla bilenin bu özel etkinlikler serisi 13 Kasım – 23 Aralık tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Talinn- Estonya

Uzun yıllardır Tallinn sakinlerini büyüleyen Noel Pazarı, Liman Kenti’nin turistik bir değer kazanmasıyla bu Noel’de de peri masalı gibi olan ortaçağdan kalma kent dokusunda ziyaretçilerini ağırlıyor. Tarihi kasaba meydanında kurulan pazar alanında Noel lokumları ve el emeği ürünler sergileniyor. Pazarın tam orta yerinde yer alan büyük Noel ağacının etrafına çevrelenen küçük evlerin içinde ise yerel hikayeleri paylaşan hikaye anlatıcılardan Talinn’in Noel ruhunu yakalayabilir ya da ağacın tam altında çocukları bekleyen Noel Baba’nın ikram ettiği zencefilli kurabiyelerden tadarak  fotoğraf çektirebilirsiniz.

Ne zaman?

Talinn Noel Pazarı, 17 Kasım 2017- 6 Ocak 2018 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Benzer İçerikler

Comments are closed.