İstanbul’un Eşsiz Kütüphaneleri

1 Ağustos 2018 • Kültür ve Sanat, Şehirler ve Hikayeleriİstanbul’un Eşsiz Kütüphaneleri için yorumlar kapalı2771

Bir şehrin kültürel zenginliğinin en büyük ölçütlerinden olan kütüphaneler, kimi zaman eski bir köşkün tarih kokan odasında, kimi zaman ise tüm dijital teknolojilerin önünüze serildiği modern kampüslerde okuyucularını kitaplarla buluşturarak geçmişe ve geleceğe yönelik uçsuz bucaksız bir kültür deryası sunuyor. Gelin Beyazıt’tan Kadıköy’e, Fatih’ten Fener’e karşınıza çıkacak kütüphanelere doğru bir yolculuğa çıkalım.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Beyazıt

Türkiye’nin İlk Devlet Kütüphanesi olma özelliği taşıyan Beyazıt Devlet Kütüphanesi 1884 yılında Beyazıt Külliyesi’nin imaret kısmında hizmete açılan Türkiye’nin en güzel kütüphanelerinden biri. 16. yüzyılda inşa edilmiş Bayezid Camii Külliyesi’nin bir parçası olan imarethanenin han binalarıyla birleştirilmesiyle, Tarihi Yarımada’nın tam merkezinde, Sahaflar Çarşısı’na ve İstanbul Üniversitesi’ne komşu olan kütüphane, İstanbul’un farklı köşelerindeki vakıf kütüphanelerinin, cami ve türbe koleksiyonlarının bir araya getirildiği bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. 17 kubbeli tarihi bir binada araştırma yapma ve okuma imkanı tanıyan kütüphane İstanbul’daki en büyük yazma eserler koleksiyonuyla sanatseverlere de keyifli bir gün vadediyor.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, Gülhane

Gülhane’deki Alay Köşkü’nde yer alan Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi içindekitapseverlerle buluşan kütüphane, Yahya Kemal Beyatlı, Orhan Pamuk ve Nâzım Hikmet gibi tanınmış yazarlarınilk baskı kitapları da dahil 10.000’e yakın kitap koleksiyonuyla okuyucularını bekliyor. Yoğunlukla İstanbullu yazarların kitaplarına ev sahipliği yapan kütüphane edebiyat alanında çalışma yapan öğrenci ve araştırmacılara özel hazırladığı yayın koleksiyonuyla İstanbul’daki diğer kütüphanelerden ayrılıyor.

Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi, Kadıköy

İstanbul’un ünlü mimarlarından Giulio Mongeri’nin yardımcılarından İstanbullu mimar Terziyan’ın tasarladığı, 19. yüzyıldan itibaren belediye binası olarak kullanılan ve 2014’de kapılarını yeniden kitapseverlere kütüphane olarak açan tarihi köşk; edebiyat, sanat ve tarih koleksiyonuyla İstanbulluları Kadıköy Meydanı’nda bekliyor. Araştırmacıların özel izinle erişebildiği ve 6.000’den fazla yerli ve yabancı eserin arşivlendiği imzalı kitaplar koleksiyonu ise Türkiye’deki en büyük koleksiyonlardan biri. Melih Cevdet Anday, Fakir Baykurt gibi isimlerin imzalı eserlerinin yanı sıra Kadıköy efemeraları, Batı Klasik Müziği Arşivi ve nadir eserler de kitapseverlerin erişebileceği koleksiyonlar arasında.

Kadın Eserleri Kütüphanesi, Fener

1990 yılında Jale Baysal, Aslı Davaz, Şirin Tekeli, Füsun Ertuğ Yaraş ve Füsun Akatlı tarafından kurulan Kadın Eserleri Kütüphanesi, kadın hareketlerinin geçmişini tanımak ve kadının toplumdaki yerini araştırmak isteyen araştırmacılara toplu bir arşiv sunmak amacıyla 1990’da açılan insan hakları temalı bir kütüphanedir. Türkiye’nin kadınlar tarafından veya kadınlar hakkında yazılan eserlerden oluşan en büyük arşivini bulunduran kütüphanede, 12.000’in üzerinde kitaba, kadın sanatçıların bağışladığı eserlere, gazete kupürlerine, tezlere, Osmanlıca kadın dergilerinin çevirilerine ve  kadın hakları beyannamelerine erişebilirsiniz.

Benzer İçerikler

Comments are closed.